sjukförsäkring – inverkan yrkesfelrättegångar

Det är en stor ansträngning för att genomföra reformer vården pågår just nu. Reformen behövs definitivt eftersom kostnaden för sjukförsäkringen har gått igenom taket de senaste två decennierna. Om den nuvarande planen som erbjuds är bra eller inte är upp till debatt, men vad som är klart är att det inte tar upp en av de faktorer i stigande vårdkostnader – yrkesfelrättegångar.

Det fanns en tid när bara om det sista en läkare hade att oroa sig var att bli stämd för felbehandling. De flesta läkare bands in i deras gemenskap och nya sina patienter på ett mycket personligt sätt. När problem eller misstag skett, var en ursäkt utfärdades och åtgärd söktes. Dessa tider är sedan länge borta. Sjukvården har blivit, ja, något av en industri. Den personliga relationen mellan läkare och patient är nu en kall en i de flesta fall. När misstag oundvikligen inträffar, tenderar patienten att söka till domstol för ett botemedel.

Medicinsk felbehandling stämningar är på uppgång i stor skala och så är de premier som läkarna betalar för fel och utelämnanden försäkring. Fortfarande, vad har att göra med kostnaderna för sjukförsäkringen går upp så dramatiskt? Nå, det finns ett direkt orsakssamband. Läkare är paranoid om att bli stämd. För att begränsa sin risk, beställa de nästan alla diagnostiska test och behandling som eventuellt skulle kunna berätta något. Varför? De vill inte ha en advokat frågar dem varför de inte gjorde en viss test.

Man kan knappast klandra läkarna för att ta detta synsätt. Everybody skyddar mot att bli stämd om de kan hjälpa det. Problemet är detta tillvägagångssätt har en mycket praktisk effekt av att köra kostnaderna för vården helt genom taket. Försäkringsbolagen kommer att diskontera dessa kostnader till viss del, men förr eller senare måste betala en bra bit av dem. Gissa vem bäraren ska förbi kostnaderna på? Ja, de människor som betalar premier på försäkringar. Det skulle vara du och jag.

Jag påstår inte på något sätt att försumliga läkare bör komma undan när det gäller felbehandling fordringar. Poängen med denna artikel är helt enkelt att föreslå att det finns många anledningar vårt vårdsystem är utom kontroll ur ett kostnadsperspektiv och möjligheten att fastställa dem med en sjukvårdsreformen lagen är inte realistiskt.