PPO vs HMO – är du gör rätt val

Vad är skillnaden mellan en PPO vs HMO sjukförsäkring plan?

Vilket sjukförsäkring alternativ är bättre? Det finns många saker att tänka på. Det finns mer att göra än bara kostnaden för månatliga premier.

PPO står för “Preferred Provider Organization” och HMO står för “Health Maintenance Organization”. Vad betyder det här alfabetet soppa av sjukförsäkring akronymer faktiskt betyder på ren svenska?

Den primära skillnaden mellan en PPO och en HMO sjukförsäkring plan är att med en PPO är du fri att få medicinsk vård från de flesta någon medicinsk leverantör – oavsett om leverantören är en deltagande medlem av PPO nätverk.

En HMO, å andra sidan, måste du välja en “primärvårdsläkare” från HMO nätverket, som skulle ansvara för “att behålla din hälsa”. Denna läkare skulle vara ansvarig för att hänvisa dig till andra läkare för specialistvård, från samma HMO nätverket. Du kan inte se en specialist utan remiss från din primärvårdsläkare.

Vilket alternativ är rätt för dig? Det finns fördelar och nackdelar med endera i PPO vs HMO sjukförsäkring plan debatten.

De främsta fördelarna med en HMO är att dina premier generellt tenderar att vara lägre och du normalt inte har självrisker för att träffas, och att du har fördelen av att ha en primärvårdsläkare som är ansvarig för din hälsa underhåll. Detta kan vara till nytta i den meningen att läkaren skulle vara väl förtrogen med din medicinska bakgrund och du kan utveckla en bra rapport med att en läkare för alla dina medicinska behov. Den stora nackdelen med en HMO är att du är begränsad när det gäller var man kan få medicinsk vård. Du kan inte gå till en out-of-nätverk sjukhus, såvida det inte är en absolut nödsituation, till exempel.

De främsta fördelarna med en PPO är att du inte är bundna till en läkare. Du behöver inte en remiss från en primärvårdsläkare innan du gå och se en annan specialist. Du har också möjlighet att få medicinsk vård från proffs utanför PPO nätverk under vissa omständigheter. Den största nackdelen med en PPO är att ditt bidrag kan vara högre, och du kan ha en självrisk för att möta, vilket innebär ökade out-of-utlägg.

I slutändan, både PPO vs HMO planer kräver en betydande utlägg av pengar. Hälsa försäkringspremier och copays blir inte billigare. Men vilken du väljer mellan PPO vs HMO har mycket att göra med avvägningar mellan pengar vs bekvämlighet.