Varför anser en kobra policy

COBRA, en försäkring lag som antagits av kongressen 1985, anges att kvalificerade medarbetarna tillåts att fortsätta sin sjukförsäkring genom företaget när den anställde slutar eller får sparken. Med de många försäkringar alternativ som finns, folk har att besluta om att välja COBRA eller söka en privat försäkringsgivare. Göra ett beslut att använda det beror på hur bra programmet är att den tidigare anställde.

Om pengarna kommer att bli ett problem, är COBRA en bra försäkring alternativ. Det kostar mindre att använda den än det gör att köpa privata försäkringar. Anställda har rätt att fortsätta sin sjukförsäkring för upp till 18 månader efter att de lämnar sina jobb. I vissa fall, som ett handikapp, är anställda tillåts upp till 29 månaders täckning. Tidsramen kan ge de anställda en chans att hitta ett nytt jobb som ger försäkringsskydd. Denna politik skulle även omfatta tandvård täckning. Eftersom de flesta sjukförsäkring planer omfattar inte tandvård, skulle en separat dental försäkring måste köpas.

Befintliga förhållanden är en fråga som många anställda oroa sig eftersom de flesta sjukförsäkring företag kommer att förneka täckning bara för att de kan. En COBRA planen kommer att åsidosätta detta alternativ försäkring infall och ge omedelbar sjukförsäkring, speciellt för någon som helt enkelt måste ha någon typ av prisvärda sjukförsäkring och något redan befintligt skick är inget skäl för avslag. Privata försäkringsbolag är ökända för att inte täcka befintliga förhållanden och om de erbjuder täckning, är det väldigt dyrt, mycket mer så än en COBRA politik.

COBRA inte bara täcka den anställde, det ger också täckning för arbetstagarens make och barn. Om arbetsgivaren var den enda försäkring alternativet, använd COBRA. Det är värt det om någon familjemedlem är beroende av sjukersättningar. COBRA fördelar sträcker sig till de anställdas anhöriga bör den personen dör och även före detta makar bör den anställde få skilsmässa. Om ett barn passerar vård gränsen täckning ålder, utökar politik täckning för ytterligare 18 månader.

Det är viktigt att notera att en COBRA politik är så olik en privat försäkring. Om en privat försäkringsgivare anser en graviditet tidigare, gör ett COBRA inte. Detta är viktigt för alla arbetstagare som är gravid eller om en make förväntar sig och en bra anledning att överväga att underteckna upp på COBRA planen. Barnet kommer också att få täckning för de inledande läkarbesök som är mycket viktiga och aktuella.

I en snabb resumé om COBRA och varför det bör allvarligt övervägas som ett alternativ för en anställd nyligen uppsagd eller sluta, börjar med att undersöka de många fördelar när de anmäler sig för politik. Det är mycket kostnadseffektivt mellan jobb om vård täckning är ett måste, mycket billigare än en privat försäkringsgivare och fördelarna förbruka de anhöriga och make skulle något hända med före detta anställd.