kommer sjukförsäkringsbolag förlorar sin antitrust-undantag

Under de senaste 65 åren har sjukförsäkringen industrin varit en av de få som är befriad från antitrust föreskrifter. Det betyder att regeringen har små mängder för att förhindra uppkomsten av monopol och prisreglering bland företag sjukförsäkring som höjer priser sjukförsäkring för alla. Representanthuset är ute efter att ändra på det med ett nytt lagförslag.

Varför har försäkringsbolag kunnat undvika antitrust lagstiftning så länge? Det finns förmildrande faktorer som kan användas för att undvika justitiedepartementet uppmärksamhet, i fallet med Major League Baseball, gör det faktum att de är den enda professionella baseball ligan dem minskad kontroll för potentiellt konkurrensbegränsande affärsmetoder. Men det finns många sjukförsäkringsbolag: börsnoterade, är vinstdrivande företag som United Health Care, samt icke-vinstdrivande organisationer som Blue Cross Blue Shield, på marknaden.

Enligt branschen, är deras befrielse från federala antitrust lag förtjänade eftersom staterna är ansvariga för reglering av försäkring. Många demokrater i parlamentet oroar sig för att dåligt finansierade statliga tillsynsmyndigheter är otillräckliga, och flera konsumentgrupper delar den oron. Senaten har inte varit lika orubblig om denna typ av reform, men majoritetsledare Harry Reid har lovat att överväga det. Förespråkarna tror att det kommer att låta konsumenterna mer valfrihet över sin sjukförsäkring.

Experter spekulerar om vad detta nyligen introducerade räkningen betyder för heltäckande sjukförsäkring reform skjuts av Obama-administrationen och Demokratiska partiet. Det bredare lagstiftning som antogs av parlamentet omfattar upphävandet av antitrust-undantag, medan senatens version inte. En talesman för representanthusets talman Nancy Pelosi insisterar på att detta lagförslag inte innebär att reformen kommer att hackas i bitar för att klara det. Ändå topp Kongressens demokrater är osäkra på hur man ska gå vidare med lagstiftningen efter förlusten av sin filibuster-bevis senaten majoritet.

Regler kommitténs ordförande Louise Slaughter, som skrev Husräkningen antitrust bestämmelse, tror inte nationen har råd att vänta på Pelosi och Reid att tillverka en ny strategi. Hon tror att låg kostnad sjukförsäkring blir mer allmänt tillgänglig om hälso försäkringsbolag tvingas att satsa på mer konkurrens. Det är möjligt att separat räkning kunde få några moderata republikanska röster, medan utseendet av den federala regeringen intrång på staters rättigheter är förvisso ett problem, idén om att ta bort vad som ser ut som en orättvis fördel (i motsats till att göra hela sjukvården) har större överklaga till sina väljare.