långvård, en rapport från sten

Långsiktig omsorg har blivit en allt mer angelägen politisk fråga. Antalet äldre amerikaner och deras andel av landets befolkning växer, och amerikaner som uppnår 65 års ålder lever längre. Detta är hur Robyn I. Sten har lagt LTC i sin rapport med titeln Long-Term Care för äldre med funktionshinder: nuvarande politik, nya trender, och implikationer för det tjugoförsta århundradet.

Sten rapport avslöjade debatten över LTC av politiker och medlemmar av allmänheten har ebbat och flödade under de senaste tre decennierna. Fler och fler amerikaner och deras ledare står inför dilemmat hur man ska möta behoven hos äldre med kroniska funktionshinder i USA, tillade han.

Dessutom är politiker kämpar för att definiera roller federala och statliga myndigheter och den privata sektorn att finansiera och leverera vård till äldre personer med funktionshinder. De är bundna att möta tre viktiga frågor: (a) vem som ska betala för långtidsvård, och hur, (b) hur ska tjänster till äldre med funktionshinder och deras familjer utformas och vem som ska leverera dem, och, (c ) hur kan arbetskraften leverera den vård rekryteras, utbildas och underhållas.

Sten uppgav i sin rapport långvård är inte lätt att definiera. Enligt honom, omfattar det ett brett utbud av hjälp med dagliga aktiviteter som kroniskt handikappade individer behöver för en längre tid. Tjänsterna omfattar hjälp med grundläggande dagliga aktiviteter (ADLS), såsom bad, påklädning, äta, eller annan personlig omvårdnad. Instrumentella dagliga aktiviteter (IADLs), inklusive hushållssysslor såsom matlagning och städning, life management såsom shopping, pengar förvaltning och medicinering, och transporter städas också.

När det gäller inställningar, sade Sten LTC finns i en rad olika inställningar, beroende på mottagarens behov och önskemål, tillgången till informellt stöd, och källan till återbetalning. Dessa inställningar finns i olika former inklusive hem-baserade öppenvård, avlösning, vårdhem och vuxna dagvård. Numera är den vanligaste formen vuxen dagvård, där äldste med måttlig funktionsnedsättning får handledning och personlig omvårdnad, samt social integration och kamratskap i grupp, oftast under arbetsveckan 9-5.

Sten tillsattes, de flesta äldre personer med LTC behov bor hemma, antingen i sitt eget hem, med eller utan en make, eller i hemmet av en nära släkting, såsom en dotter. I denna inställning, kan man vara definieras som “hemsjukvård”, som innehåller några kvalificerad omvårdnad och övervakade frihetsberövande vård, och “vård i hemmet”, som innehåller personliga tjänster såsom bad, påklädning och toalettbesök samt hushållsarbete såsom matlagning och tvättstuga.