differentierad sjukvård gynnar en pengar sparare

Det är ett ganska enkelt program där anställda erbjuds och uppmuntras att använda de utsedda läkare som uppfyller vissa kostnadseffektiva och kvalitetsstandarder. Detta tillåter arbetsgivare att erbjuda anställda konkurrenskraftiga fördelar med högre incitament. Till exempel kan arbetstagare som utnyttjar Premium programmet välja lägre co-pay-och co-försäkring nivåer, men ändå få och njuta av högkvalitativ vård.

Arbetsgivarna får välja från en à la carte-typ meny som låter dem veta i förväg hur mycket till budget för sina planen premier. Till exempel, det finns alternativ för akuten co-betala allt från $ 100 till $ 150, brådskande samarbete betala på $ 50, och förebyggande vård till 100 procent (ej föremål för co-pay).

Premium Programmet har utvecklats som svar på några fantastiska och något deprimerande statistik – dessa statistik är att ungefär hälften av alla patienter som behöver vård faktiskt få vård som uppfyller nationella medicinska normer.

Andra attraktiva funktioner arbetsgivaren kan välja att erbjuda är en familj avdragsgill vid dubbla individuell takt, liksom en familj out-of-pocket högst två gånger den individuella hastigheten, och en livstid maximalt $ 5 miljoner. Det finns andra alternativ en arbetsgivare kan välja mellan, men det räcker att säga att det är ett flexibelt program. Det finns massor av möjligheter att vara en ledare i arbetskraften erbjuder konkurrenskraftiga fördelar utan den fruktade högre premier.

Den andra spektakulära plats av intresse om Premium-programmet är att det fungerar som ett pedagogiskt verktyg för dem som “opt-in” genom att visa dem de verkliga kostnaderna i samband med hälso-och sjukvård täckning. Detta är något som inte många inser, eftersom de har isolerade så länge från faktureringsprocessen. Dessutom väljer många vårdgivare inte dela de faktiska kostnaderna för tjänster med allmänheten.

Vilka är fördelarna med ökad vård konsumenternas kunskap? Det är en förändring i attityd och patient beteende i hur de använder vårdsystemet, en förändring som är efterlängtad. Fördelarna för arbetsgivaren är också långsiktig sjukvård sparande.

Här är hur programmet fungerar – de muttrar och skruvar av den. Läkare och anläggningar redovisas med stjärnor – ungefär som ett hotell är belönad för sina tjänster – för att följa nationella riktlinjer för kostnadseffektiv och högkvalitativ vård. Läkare som uppfyller båda kriterierna får två stjärnor. Andra som uppfyller kvalitetskraven får en stjärna. Det är ganska lätt att leta efter stjärnorna för att hitta en läkare som du vill besöka.

Dessa stjärnor är inte bara delas ut slumpmässigt. De delas ut baseras på utvärderingar av American College of Cardiology, The AmbulatoryOmsorg Quality Alliance, och Byrån för Healthcare för forskning och kvalitet.